Dzień gruszki w klasach I – III
Dzień gruszki to pierwszy „owocowy dzień”, który dnia 21 października obchodziły klasy I – III w związku z udziałem w projekcie „Owoce i warzywa w szkole”. Dlaczego właśnie ten owoc? Ponieważ właściwości zdrowotne i lecznicze gruszki są nieocenione! Gruszki, między innymi dostarczają organizmowi wielu witamin i składników mineralnych, są bogatym źródłem kwasów owocowych, wspomagają proces trawienia, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziałają zaparciom, a nawet przyspieszają gojenie się ran!
Tego dnia uczniowie przynieśli różne gatunki gruszek, degustowali je i poznawali różnorodne przepisy na przetwory z gruszek.
Klasy zdecydowały się, aby gruszka w roli głównej pojawiła się również w pracach plastycznych oraz jako główny składnik owocowych jeżyków. Kreatywność dzieci można zobaczyć w fotorelacji poniżej.